Warmtepomp kopen

29 mei 2018
 Categorie├źn: aannemers verwarming & airco, Blog

Delen

Is een warmtepomp kopen een goed of een slecht idee? In dit artikel zet ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Om te weten of je dit systeem in huis wilt halen, is het echter ook belangrijk om de werking ervan te begrijpen. Daarom begint dit artikel met een korte en een simpele uitleg. 

Wat is het en hoe werkt het? 

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke vervanger van de cv-ketel. De pomp werft warmte uit de lucht, de bodem en/of het grondwater om de energie vervolgens om te zetten in warmte. Dit systeem heeft ongeveer dezelfde werking als die van een koelkast, alleen de koelkast heeft de functie om een ruimte te koelen. Met de innovatie van de warmtepomp gaat het CO2-verbruik omlaag met wel 50%. Aangezien de warmtepomp op stroom werkt zal je gasverbruik dalen, maar je stroomkosten zullen stijgen. Wil je jouw huis nog milieuvriendelijker maken? Installeer dan wat zonnepanelen, waardoor ook je stroomkosten laag blijven. Een warmtepomp werkt met behulp van een koudemiddel. Wanneer de pomp warmte opneemt van bijvoorbeeld lucht, wordt deze warmte afgegeven aan het koudemiddel. Dit middel heeft de unieke eigenschap dat het al bij een lage temperatuur kookt. Wanneer het koudemiddel kookt wordt het onder een hoge druk gezet, waardoor de temperatuur stijgt. Op het moment dat de temperatuur hoog genoeg is, is het koudemiddel bruikbaar en deze wordt afgegeven aan het afgiftesysteem.   

Een warmtepomp kopen: voor- en nadelen 

De warmtepomp verwarmt je woning op een zeer prettige manier, aangezien deze de temperatuur zeer constant kan houden. Dit betekent ook dat de pomp je verkoeling kan geven op hete zomerdagen. Zoals gezegd, verlaag je je uitstoot met CO2. Dit systeem is dus milieuvriendelijker dan het systeem van een cv-ketel. Op deze manier kan je huis zelfs all-electric worden. Je hoeft dan dus ook niet meer te betalen voor een gasaansluiting. Bovendien is een warmtepomp een stuk veiliger dan een systeem dat werkt op gas. Zijn er eigenlijk wel nadelen aan het warmtepompsysteem? Ja, helaas wel. Het vraagt om een behoorlijke investering, aangezien dit systeem je wel zo'n 10.000 euro kan kosten. Daarnaast moet je een expert vinden die de installatie voor zijn rekening kan nemen. Niet elke monteur heeft genoeg verstand van zaken hiervoor, het is namelijk een heel precies werkje. Bovendien is niet elke woning geschikt voor dit systeem. In het ideale geval beschikt het huis over een laagtemperatuursverwarming en een goede isolatie. En als laatste nadeel: De pomp neemt behoorlijk wat ruimte in, en dit kan een probleem geven in een huis met beperkte woonruimte.

Interesse in het kopen van een warmtepomp? Jaspers Alectric staat voor u klaar!